Badanie służy określeniu poziomu kwasu foliowego we krwi.
Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu krwiotwórczego i nerwowego. Bierze udział w przemianach aminokwasów:
– wzajemnych przemianach seryny i glicyny
– homocysteiny do metioniny i histydyny
– powstawaniu tyrozyny (niezbędnej w syntezie adrenaliny i noradrenaliny oraz tyroksyny).
Najpoważniejsze skutki niedoboru kwasu foliowego: niedokrwistość megaloblastyczna, wady cewy nerwowej u płodu, wzrost poziomu homocysteiny.
Niekontrolowana suplementacja kwasu foliowego może maskować objawy niedoboru witaminy B12,
Objawy niedoboru kwasu foliowego:
– stany zapalne jamy ustnej i języka, zaczerwienienie i owrzodzenia języka
– bladość skóry, przedwczesne siwienie włosów
– przemęczenie, bezesnność, zaburzenia koncentracji, nerwowość, depresja.
Kto w szczególności narażony jest na niedobór kwasu foliowego:
kobiety w okresie przedkoncepcyjnym (kluczowe jest prawidłowe stężenie kwasu foliwego u kobiet PRZED ciążą), kobiety w ciąży oraz w okresie połogu i karmienia,
osoby starsze – co jest związane z zaburzeniami wchłaniania, chorobami przewodu pokarmowego oraz zmniejszoną podażą kwasu foliowego w diecie osób starszych,
osoby zażywające leki: zmniejszające pH soku żołądkowego, leki antykoncepcyjne, leki przeciwpadaczkowe, niekóre leki stosowane w terapii nowotworów,
osoby z podwyższonym poziomie homocysteiny w surowicy,
osoby nadużywające alkoholu,
niemowlęta i dzieci w okresie intensywnego wzrostu – zwłaszcza pomiędzy 2 a 17 miesiącem życia,
osoby na niewłaściwej diecie – spożywające głównie żywność przetworzoną i niewłaściwie przechowywaną. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła, ulega rozkładowi pod wpływem długotrwałej obróbki cieplnej, ulega ulenianiu podczas przechowywania.
Charakterystyka badania
Materiałem do badania jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania.
Wartości referencyjne: >5,38 ng/ml.