Witamina B5 (Kwas pantotenowy)
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
Badanie wykonuje się w celu określenia stężenia witaminy B5 w surowicy. Witamina B5 nazywana jest także kwasem pantotenowym.
Witamina B5 odgrywa rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Jest związana z wytwarzaniem energii, wchodzi w skład koenzymu A. Bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów steroidowych, witaminy A i D.
Źródłem kwasu pantotenowego w organizmie człowieka jest dieta. Jest również syntetyzowany przez bakterie mikrobioty jelitowej.
Objawy niedoboru witaminy B5 (kwasu pantotenowego):
drażliwość, zmęczenie, brak łaknienia,
zmniejszenie odporności,
zmiany skórne – odbarwienia, łuszczenie, nadmierne rogowacenie, wypadanie włosów,
obniżone ciśnienie krwi
zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego – biegunka.
Charakterystyka badania
Materiałem do badania jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, ale pacjent powinien być na czczo.