Panel Celiakia Ig A – metodą Polycheck
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
W celu zdiagnozowania nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten.
Przy podejrzeniu celiakii, nietolerancji glutenu, objawach takich jak: chudnięcie, osłabienie, wymioty, duszności, biegunki, depresje, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania.
Badanie może być wykonane u: dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii, u osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią), u członków rodziny osoby chorej na celiakię, u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną, u osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu, u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej.
Charakterystyka badania
Panel zawierający badania wykorzystywane w diagnostyce celiakii w klasie IgA, pozwala na ilościowe oznaczenie swoistych przeciwciał charakterystycznych dla tej choroby.
W skład panelu wchodzą następujące badania:
przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny – deamidowany peptyd gliadyny(DGP IgA);
przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej (tTG IgA) oraz dodatkowo całkowite IgA.