Brzoskwinia (F95) – IgE swoiste (L91)
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
Badanie jest szczególnie przydatne w diagnostyce alergologicznej w przypadkach ciężkich schorzeń alergologicznych oraz u małych dzieci, w celu oznaczenia ilościowego IgE powstałych w reakcji na obecność swoistego alergenu. Alergia na brzoskwinię jest szczególnie obserwowana w krajach Śródziemnomorskich, w Polsce jest to narastający problem.
Uczulenie na ten owoc ma dwie postacie, w zależności od białka na które pacjent jest uczulony:
W przypadku uczulenia na białko brzoskwini Pru p1, które budową zbliżone jest do białka pyłku brzozy Bet v1. Objawy polegają na swędzeniu i obrzęku warg, niekiedy także języka. Ta postać często występuje w Polsce i innych krajach Europy Północnej w 5 do15 minut po spożyciu surowych owoców.
Drugą zdecydowanie groźniejszą formą alergii jest alergia związana z białkiem Pru p3, które należy do rodziny LTP. Objawy to silna pokrzywka całego ciała, bóle brzucha, wymioty, biegunka, niekiedy zagrożenie życia ( wstrząs anafilaktyczny).
Rekomendujemy skorzystanie z diagnostyki molekularnej, gdzie mamy możliwość precyzyjnego określenia, na które konkretnie białko brzoskwini pacjent jest uczulony i jakich objawów możemy się spodziewać.
Zalecany profil oznaczeń Pru p1, Pru p3, Pru p4, dodatkowo Bet v1 aby wykluczyć pierwotne uczulenie na pyłek brzozy, które może być przyczyną objawów na brzoskwinię w wyniku reakcji krzyżowej.
Przygotowanie do badań
Materiałem do badania jest krew.
Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Pomiar stężenia imuunoglobulin E w surowicy wykorzystywany jest w diagnostyce alergii i rozpoznawaniu swoistych alergenów (substancji, na które pacjent jest uczulony). U pacjentów z alergią po narażeniu na substancję uczulającą wzrasta miano IgE w surowicy. Reakcje alergiczne moga być spowodowane kontaktem z różnego rodzaju alergenami m.in. sierścią zwierząt, składnikammi pokarmowymi, kurzem, pleśnią, pyłkami, lekami, jadem owadów i czynnikami środowiskowymi.