Kiedy i w jakim celu
Kwasy OMEGA 3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze z nich to:
– kwas alfa-linolenowy (ALA),
– kwas eikozopentaenowy (EPA)
– kwas dokozoheksaenowy ( DHA).
Nasz organizm może przyswoić każdy z tych kwasów, jednak w pełni aktywne są tylko dwa ostatnie. Kwas alfa-linolenowy musi ulec przemianie do EPA i DHA. Niestety efektywność tej przemiany wynosi zaledwie 5 %, dlatego ważne jest dostarczanie organizmowi gotowych do działania EPA i DHA.
Kto zwłaszcza powinien zbadać sobie poziom kwasów OMEGA 3:
osoby z chorobami układu krążenia – chorobą wieńcową, po zawale serca, z wysokim poziomem trójglicerydów we krwi
osoby z upośledzoną tolerancją glukozy oraz chore na cukrzycę lub inne choroby autoimmunologiczne (ch. Hashimoto, RZS, łuszczyca, celiaklia, itp.)
osoby z nadwagą i otyłością
osoby na diecie wegetariańskiej
kobiety w ciąży
osoby których codzienna dieta zawiera mało ryb
Charakterystyka badania
Badanie polega na pobraniu krwi żylnej. Nie wymaga specjalnego przygotowania.