Kiedy i w jakim celu
Adiponektyna jest białkiem produkowanym przez komórki tłuszczowe – głównie obwodowej tkanki tłuszczowej. Bierze udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów, wywierając korzystny wpływ na ich regulację. Wpływa na kontrolę apetytu, działa ochronnie na nabłonek naczyń krwionośnych wykazując działania antymiażdżycowe.
Badanie przeprowadza się w celu pomiaru stężenia adiponektyny w surowicy.
Istnieje ujmna korelacja pomiędzy stężeniem adiponektyny a BMI (wskaźnikiem masy ciała) oraz masą tkanki tłuszczowej, stężeniem insuliny, wskaźnikiem insulinooporności (HOMA IR), stężeniem trójglicerydów oraz ciśnieniem tętniczym. Stężenie adiponketyny spada z wiekiem.
Spadek stężenia adiponektyny – hipoadiponektynemia, jest czułym wskaźnikiem poprzedzającym rozwój otyłości, nadciśnienia tętniczego, zmian naczyniowych, insulinooporności i cukrzycy typu 2 u dorosłych i dzieci.
Spadek stężenia adiponektyny obserwuje się w:
otyłości – tzw. paradoks adiponektyny – pomimo faktu, iż adiponektyna jest produkowana przez komórki tłuszczowe, u osób otyłych występuje spadek tego białka w surowicy, natomiast mormalizacja masy ciała powoduje normalizację jego stężenia;
insulinooporności;
cukrzycy typu 2;
zaburzeniach lipidowych;
nadciśnieniu tętniczym.
Charakterystyka badania
Materiałem do badania jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania i można je wykonać o dowolnej porze dnia – adiponektyna nie podlega wahaniom dobowym w surowicy krwi.