fbpx

Alfa laktoalbumina (F76) – IgE swoiste (L91)

Kod badania: F-76
Cena badania: 56,35 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 4 dni robocze
Materiał: Krew żylna, surowica

Opis badania

Kiedy i w jakim celu
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych. Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego komponentu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego,  lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( np u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe).

 W przypadku alergii na białka mleka krowiego dolegliwości mogą dotyczyć jednego lub więcej narządów i występować w różnym nasileniu. Wyróżnia się następujące postaci tej choroby:

 łagodną lub umiarkowaną z objawami w różnych narządach, o małym lub średnim nasileniu, (biegunki, wymioty, wysypki na policzkach, płatkach uszu, sucha skóra, świąd, katar, rozdrażnienie i wiele innych).
ciężką – poważne zaburzenia kwalifikujące się do leczenia szpitalnego (zalicza się tutaj m.in. ciężką postać atopowego zapalenia skóry, silne, uporczywe biegunki z średnią i dużą utratą krwi ze stolcem, dużą anemię, ostry obrzęk krtani, zaburzenia oddychania, wstrząs anafilaktyczny).
 
Przygotowanie do badań
Materiałem do badania jest krew.
Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Alfa-laktoalbumina należy do białek serwatki, zwiazana jest szczególnie z łagodniejszą postacią alergii na mleko. Białka serwatki są białkami termolabilnymi, są wrażliwe na wysoką temperaturę, czyli tracą swoje uczulające właściwości po podgrzaniu, możliwa jest tolerancja mleka i produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej, np. w wypiekach.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk