Białko całkowite (I77)
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
Badanie służy do oceny stanu odżywienia pacjenta lub jako badanie przesiewowe w kierunku zaburzeń czynności wątroby i nerek, jak również innych chorób.
Badanie wykonuje się w przypadku niespodziewanej utraty masy ciała, przewlekłego zmęczenia lub objawów wskazujących na zaburzenia czynności wątroby lub nerek.
Charakterystyka badania
Stężenie białka całkowitego w surowicy zależy głównie od równowagi między syntezą i degradacją dwóch głównych frakcji białkowych: albuminy i globulin. Nawet znaczne zmiany ilościowe pozostałych białek surowicy nie wpływają w istotny sposób na stężenie białka całkowitego.Wskazaniami do oznaczania stężenia są: przewlekłe choroby nerek i wątroby, przewlekle biegunki i zespoły złego wchłaniania, oparzenia, zakażenia, niedobory białkowe w diecie, gammapatie monoklonalne.
Badania powiązane
Albumina w surowicy (I09) , Ogólne moczu (A01)