Kiedy i w jakim celu
Ferrytyna to białko posiadające zdolność szybkiego wiązania i łatwego uwalniania żelaza. Stężenie ferrytyny jest uważane za najlepszy wskaźnik oceny zasobów ustrojowych żelaza, odpowiadający zawartości żelaza w szpiku, dlatego badanie wykonuje się w celu oceny zasobów żelaza w organizmie.Niedobór żelaza wywołuje niedokrwistość z niedoboru żelaza (anemia), wpływa także na zaburzenia odporności.Kiedy lekarz podejrzewa niedobór lub nadmiar żelaza u pacjenta.Badanie ferrytyny powinny wykonać osoby, które szczególnie narażone są na niedobór żelaza w organizmie:
- kobiety (miesiączkujące, ciężarne, karmiące)
- dzieci
- sportowcy
- osoby nie dietach niedoborowych
- osoby w podeszłym wieku
- wegetarianie (jeśli dieta jest źle zbilansowana)
- chorzy z zaburzeniami wchłaniania (celiakia, NChZJ) osoby otyłe
Charakterystyka badania
Wskazaniami do badania ferrytyny są: ocena zasobów żelaza, kontrola efektywności leczenia przy substytucji żelazem, kontrola terapii erytropoetyną.
Materiałem do badania jest krew. Pobranie zalecane jest rano, na czczo, po całonocnym wypoczynku.
Wartości referencyjne:
kobiety – 10-291 ng/ml
mężczyźni – 22 – 322 ng/ml
Czas oczekiwania na wynik (dni robocze): 1 dzień.
Materiał: Krew żylna, surowica