FoodProfil 268 IgG
Opis badania
Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. FoodProfil to jedyny test w Polsce, wykonywany metodą dwuetapową z wynikiem ilościowym.
Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 268 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
Panel FoodProfil 268 IgG wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total (IgG1-4) przeciwko 268 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 268 IgG, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
Panele FoodProfil 88 i 268 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla osób dorosłych, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.
Wykonanie panelu FoodProfil 88 lub 268 IgG lub IgG4 upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej. W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o wiadomość foodprofil@alab.com.pl
Ze względu na dużą liczbę składników pokarmowych wchodzących z skład panelu FoodProfil 268 w klasie IgG prezentujemy je w formie przykładowego wyniku.
Przygotowanie do badań
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:
nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
badanie nie musi być wykonane na czczo
materiał: krew żylna
Charakterystyka badania
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną.
Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości. Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.
Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:
Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
Bóle stawów
Problemy skórne – wysypka, trądzik
Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)