FoodProfil 88 IgG

Kod badania: ALE87GG
Cena badania: 1 127,00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni robocze
Materiał: Krew żylna, surowica

Opis badania

Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. FoodProfil to jedyny test w Polsce, wykonywany metodą dwuetapową z wynikiem ilościowym.

Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 44 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.

Panel FoodProfil 88 IgG wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total  (IgG1-4) przeciwko 88 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.

Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 88 IgG, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.

Panele FoodProfil 88 i 268 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla osób dorosłych, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.

Wykonanie panelu FoodProfil 88 lub 268 IgG lub IgG4 upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej. W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o wiadomość foodprofil@alab.com.pl

W skład panelu FoodProfil 88 w klasie IgG wchodzą następujące pokarmy:

Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy
Serwatka, Ser podpuszczkowy
Jajo kurze (całe)
Gluten, Pszenica zwyczajna, Pszenica orkisz/orkisz zielony
Żyto, Owies
Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja
Kalafior, Brokuły, Marchew, Seler, Ziemniak
Papryka, Fasola szparagowa, Ogórek, Cukinia
Cebula. Por, Pomidor, Bakłażan, Pieczarka, Groch
Sałata głowiasta, Szpinak, Rukola, Sałata lodowa
Jabłko,Truskawka, Malina, Wiśnia
Cytryna, Pomarańcza, Winogrono, Kiwi
Brzoskwinia, Nektarynka, Banan, Ananas, Awokado
Pstrąg, Łosoś, Śledź, Tuńczyk
Flądra, Panga, Mintaj, Krewetka
Kurczak, Indyk, Wieprzowina, Wołowina
Orzech laskowy, Orzech włoski, Migdał, Nerkowiec
Mak, Siemię lniane, Sezam, Słonecznik
Orzech ziemny, Nasiona dyni
Bazylia, Pieprz, Natka pietruszki, Tymianek, Pieprz kajeński
Imbir, Gorczyca, Papryka, Oregano, Rozmaryn, Czosnek zwyczajny
Wanilia, Cynamon
Mięta, Rumianek
Drożdże, Kakao, Rodzynki
 
Przygotowanie do badań
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:

nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
badanie nie musi być wykonane na czczo
materiał: krew żylna
Charakterystyka badania
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną.

Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości. Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.

Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:

Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
Bóle stawów
Problemy skórne – wysypka, trądzik
Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja                
Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)