· Kiedy i w jakim celu
Test FoodProfil Skrining wykonuje się w celu:
o wyznaczenia dominującego typu reakcji – IgG czy IgG4 i dalszej diagnostyki testami FoodProfil z większą ilością produktów
o można wykonać jako test przesiewowy u osób bez objawów w celu wcześniejszego wykrycia nadwrażliwości pokarmowej.
Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.
Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.
Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeżli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:
o Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
o Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
o Bóle stawów
o Problemy skórne – wysypka,trądzik
o Bezsennść, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
o Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp)
· Charakterystyka badania
Nietolerancja pokarmowa (nadwraźliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, dlatego nie są zazwyczaj łączone z pokarmami i diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.
W skład panelu FoodProfil IgG/IgG4 Skrining wchodzą:
o Grupa produktów mlecznych i jajko – kazeina, mleko, drożdże, jajko
o Grupa produktów zbożowych i orzechy – pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał
o Grupa produktów owocowych – jabłko, banan, kiwi, ananas
o Grupa produktów warzywnych – pomidor, papryka, czosnek, gorczyca
Każda z grup produków badania jest w dwóch klasach – IgG i IgG4.
Badanie NIE WYMAGA SPECJALNEGO PRZYGOTOWANIA. Nie trzeba był na czczo, przed badaniem nie stosujemy żadnej diety. Materiałem do badania jest krew żylna.