FoodProfil IgG/IgG4 Skrininng – Nietolerancja pokarmowa (Mix 16 alergenów), badanie przesiewowe
Opis badania
Test FoodProfil Skrining jest rekomendowany jako pierwsze przesiewowe badanie
w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej.
Na podstawie wyniku testu FoodProfil Skrining nie dokonuje się pełnego rozpoznania, jak również nie wdraża się żadnego postępowania leczniczego czy dietetycznego. Wynik badania wskazuje, czy wystąpiła reakcja z udziałem przeciwciał IgG i który typ reakcji jest dominujący – IgG całkowite czy IgG4.
Jeśli wynik testu FoodProfil Skrining jest dodatni (wystąpiła istotna klinicznie reakcja IgG-zależna) w kolejnym kroku należy wykonać badanie rozszerzone: FoodProfil 22, 44, 88 lub 268 IgG total/IgG4, na podstawie którego możemy dokonać właściwej diagnostyki i wdrożyć odpowiednią terapię.
Diagnostykę rozszerzoną w postaci badań FoodProfil 22,44,88 lub 268 należy wykonać w ciągu miesiąca od otrzymania wyniku testu wstępnego FoodProfil Skrining.
Po otrzymaniu wyniku badania FoodProfil Skrining w celu uzyskania interpretacji i rekomendacji dalszego postępowania proszę napisać wiadomość na: foodprofil@alab.com.pl
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów
– zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:
Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
Bóle stawów
Problemy skórne – wysypka, trądzik
Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
Przygotowanie do badań
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:
nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych;
nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych);
badanie nie musi być wykonane na czczo;
materiał: krew żylna.
Charakterystyka badania
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną.
Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości. Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.
W skład badania FoodProfil Skrining* wchodzą 4 grupy produktów:
Grupa produktów mlecznych i jaja – kazeina, mleko, drożdże, jajko
Grupa produktów zbożowych i orzechy – pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał
Grupa produktów owocowych – jabłko, banan, kiwi, ananas
Grupa produktów warzywnych – pomidor, papryka, czosnek, gorczyca