Fosfataza kwaśna całkowita (ACP) (L15)
Opis badania
Fosfataza kwaśna, ACP jest enzymem obecnym w krwi, z optimum działania w środowisku kwaśnym (pH: 3,4 do 6,2). Produkowana jest głównie przez komórki kościogubne (osteoklasty) – tzw. frakcja kostna, gruczoł krokowy – tzw. frakcja sterczowa, trzustkę, jelita i nerki oraz erytrocyty i płytki krwi. Ocena aktywności całkowitej fosfatazy kwaśnej ma zastosowanie w diagnostyce chorób prostaty oraz tkanki kostnej. Poziom ACP (PAP), tzw. kwaśnej fosfatazy hamowanej przez winian, wzrasta w przypadku raka prostaty i w przypadku masażu prostaty; ACP w chorobach kości związanych z nadczynnością przytarczyc, w przerzutach nowotworowych do kości, osteoporozie i chorobie Pageta. Ogólnie, fosfataza kwaśna produkowana przez komórki kości, tzw. frakcja winiano-oporna, jest markerem resorpcji kości. Zwiększenie całkowitej aktywności kwaśnej fosfatazy związane jest z chorobami lub stanami gruczołu krokowego (rak, gruczolak, stany zapalne prostaty, masaż prostaty) oraz chorobami kości (nowotwory, osteoporoza, nadczynność przytarczyc). Fizjologicznie podniesione stężenia występują u dzieci w trakcie szybkiego wzrostu.