Kiedy i w jakim celu
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą nadwrażliwością na pokarmy. Problem ten dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale występuje również u osób dorosłych. Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego komponentu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego, lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( np. u małych dzieci) lub w przypadku przeciwwskazań do PTS. Ponadto, ze względu na charakter alergenów pokarmowych bardziej odpowiednie są testy z krwi niż skórne (są mniej czułe).
Pomiar krążących przeciwciał IgE przeciwko konkretnym komponentom danego alergenu zapewnia ocenę uczulenia na poziomie molekularnym. Oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko kazeinie nBos d8 pozwala określić ciężkość reakcj na mleko krowie. Jest również markerem tolerancji na mleko. W przypadku alergii na białka mleka krowiego dolegliwości mogą dotyczyć jednego lub więcej narządów i występować w różnym nasileniu. Wyróżnia się następujące postaci tej choroby:
łagodną lub umiarkowaną z objawami w różnych narządach, o małym lub średnim nasileniu, (biegunki, wymioty, wysypki na policzkach, płatkach uszu, sucha skóra, świąd, katar, rozdrażnienie i wiele innych).
ciężką – poważne zaburzenia kwalifikujące się do leczenia szpitalnego (zalicza się tutaj m.in. ciężką postać atopowego zapalenia skóry, silne, uporczywe biegunki z średnią i dużą utratą krwi ze stolcem, dużą anemię, ostry obrzęk krtani, zaburzenia oddychania, wstrząs anafilaktyczny).
Przygotowanie do badań
Materiałem do badania jest krew.
Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Kazeina (Bos domesticus) n Bos d8 – stanowi 80% białek mleka, pozostałe 20% to serwatka. Reakcja na Bos d8 wskazuje na silną reakcję na mleko i produkty mleczne. Jest białkiem odpornym na wysoką temperaturę (gotowanie i pasteryzacja -120⁰C przez 20 minut, nie redukuje właściwości alergizujących), co stwarza ryzyko alergi na mleko zarówno świeże jak i gotowane. Okresowe oznaczanie p/c pzreciwko Bos d8 i ich sukcesywny spadek będzie wskazywał na rozwój tolerancji na mleko. Ponadto kazeina jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do innych produktów spożywczych np.: mięso, czekolada, chipsy, które również mogą wywołać objawy alergii u osób na nią uczulonych. Odpowiedzialna jest również za wysokie ryzyko wystąpienia reakcji krzyżowej z mlekiem kozim i owczym. N Bos d8 ImmunoCAP jest oczyszczonym białkiem naturalnym.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.