ORGANIX GASTRO pośredni test dysbiozy

Kod badania: T-DYSB
Cena badania: 517,50 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni robocze
Materiał: Mocz

Opis badania

Pośredni test dysbiozy wykonuje się w celu oceny składu flory jelitowej. Badanie to wykonywane jest z moczu na zawartość kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita.

Dysbioza to stan zdrowia, w którym doszło do zaburzenia normalnej flory bakteryjnej i grzybiczej zamieszkującej jelita. Czynnikami, które mogą wpłynąć na ten stan są m.in. zmiana dietetyczna, zażywanie antybiotyków i aktywność układu odpornościowego.

Osobami, które są najbardziej podatne na dysbioze są:

Niemowlęta karmione sztucznie
Alergicy
Osoby przyjmujące często antybiotyki lub inne leki,
Osoby w podeszłym wieku
Osoby cierpiące na choroby nowotworowe
Osoby z objawami zmian zapalnych jelit
 

Korzyści diagnostyczne w wyniku zastosowania pośredniego testu dysbiozy

wczesne wykrycie nierównowagi mikrobiologicznej
wskazanie na zaburzenia w zakresie przemiany materii
kontrola przebiegu w terapii mikrobiologicznej
nieinwazyjne pobieranie próbek do badań (mocz poranny)
Przygotowanie do badań
Badanie ORGANIX GASTRO wymaga specjalnego przygotowania.

1. WAŻNA WSKAZÓWKA DLA KOBIET – badania nie przeprowadza się w czasie miesiączki.

2. W dniu poprzedzającym badanie w godzinach wieczornych i nocnych UNIKAJ PRZYJMOWANIA DUŻYCH ILOŚCI PŁYNÓW.

3. Ostatni posiłek należy spożyć co najmniej 8 godzin przed oddaniem próbki moczu. Materiał do badania należy zbierać na czczo.

4. W CIĄGU 48 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać RYB oraz OWOCÓW MORZA.

5. W CIĄGU 24 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać następujących produktów:

– owoców – w szczególnościa jabłek, śliwek, wiśni, borówek, bananów, kiwi, rabarbaru, rodzynek, awokado

– pomidorów oraz dyni piżmowej

– orzechów – w szczególności włoskich oraz pekan, pestek dyni

– napojów, w szczególności lemoniady oraz wina (zawiera dwuwinian potasu)

– dodatków do żywności: kwasu benzoesowego i aspartamu.

6. Po konslutacji z lekarzem – jeśli to możliwe – należy odstawić leki (w szczególności moczopędne).