Kiedy i w jakim celu
Jajko jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych, białko jaja uczula częściej niż żółtko. Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Ovalbuminie – jednego z najważniejszych białek jaja.
Dla kogo:
osoby, u których wywiad wskazuje na alergię na białko jaja
osoby z dodatnimi wynikami testów skórnych czy asIgE dla białka jaja
celem wydania odpowiednich zaleceń dietetycznych
pozwala przewidzieć ryzyko anafilaksji
jak również przy wątpliwym wyniku testu skórnego
lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna
Pomiar krążących przeciwciał IgE przeciwko konkretnym komponentom danego alergenu zapewnia ocenę uczulenia na poziomie molekularnym. Główne białka jaja to Ovalbumina i Ovomukoid. Oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko Ovalbuminie Gal d2, wraz z Gal d1 Ovomucoidem pozwala na precyzyjną ocenę alergii na jajko.
Przygotowanie do badań
Materiałem do badania jest krew.
Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Ovalbumin ( Gallus domesticus) nGal d2- stanowi drugi główny komponent białka jaja kurzego.Stanowi 54% ogólnej ilości białek jaja. Jest wysoce alergizująca, ale wrażliwa na wysoką temperaturę. Gotowanie jajka przez co najmniej 10 min zmniejsza alergogenność o ponad 75%, a pieczenie zmniejsza ją jeszcze bardziej. Dodatkowo jest składnikiem niektórych szczepionek (w Polsce są to szczepionki przeciwko grypie i żółtej gorączce), dlatego osoby uczulone na ten komponent powinny być pod szczególną opieką lekarza podczas szczepienia. N Gal d2 ImmunoCAP jest oczyszczonym białkiem naturalnym.
Alergia wyłącznie na Ovalbuminę jaja – tolerowane jajo „pieczone”, natomiast u osoby uczulonej dodatkowo na Ovomukoid świadczy o alergii na jajo w każdej postaci.
Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.