P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G (N81)
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G, mogą być stosowane w badaniach przesiewowych do rozpoznawania choroby trzewnej, kontroli leczenia i przestrzegania diety bezglutenowej, szczególnie u pacjentów z niedoborami przeciwciał IgA.
Oznaczenie przeciwciał IgG przeciwko deamidowanej gliadynie jest badaniem wykorzystywanym w diagnostyce celiakii, stosowanym u osób z objawami wskazującymi na celiakię.
Charakterystyka badania
Celiakia (choroba trzewna) jest jedyną chorobą autoimmunizacyjną o znanej etiologii. Przyczyną choroby jest trwała nietolerancja glutenu, białka zawartego w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie. W rozpoznawaniu enteropatii glutenowej, oprócz kryteriów klinicznych, stosuje się oznaczenie przeciwciał IgG przeciwko deamidowanej gliadynie.