Choroby alergiczne to choroby występujące u ok. 30% społeczeństwa.
Najczęstszym objawem alergii jest uporczywy katar, zapalenie spojówek oraz pojawienie się wysypki. Alergia może być wywoływana przez środki chemiczne zawarte w kosmetykach i środkach czystości, sierść zwierząt, kurz, pyłki roślin oraz produkty spożywcze. Najczęściej na alergię chorują dzieci, ale zachorować mogą także dorośli.
Pomiar stężenia imuunoglobulin E w surowicy wykorzystywany jest w diagnostyce alergii i rozpoznawaniu swoistych alergenów (substancji, na które pacjent jest uczulony). U pacjentów z alergią po narażeniu na substancję uczulającą wzrasta miano IgE w surowicy.Reakcje alergiczne moga być spowodowane kontaktem z różnego rodzaju alergenami m.in. sierścią zwierząt, składnikammi pokarmowymi, kurzem, pleśnią, pyłkami, lekami, jadem owadów i czynnikami środowiskowymi.
Badania wchodzące w skład pakietu umożliwiają:
· stwierdzenie ewentualnej obecności reakcji organizmu o charakterze alergicznym
· określenie alergenu odpowiedzialnego za reakcję alergiczną
W skład pakietu wchodzą następujące badania
IGE – Immunoglobulina Ig E (całk.) w surowicy (L89)
MORF – Morfologia (C55)
PNPED20 – Panel alergenów pediatrycznych – 20 alergenów metodą Polycheck (L91)
W skład panelu alergenów w ramach pakietu wchodzą następujace alergeny:
· orzech ziemny,
· mleko,
· białko jaja kurzego,
· żółtko jaja kurzego,
· ziemniak,
· marchew,
· dorsz,
· soja,
· jabłko,
· mąka pszenna,
· naskórek psa,
· naskórek kota,
· naskórek konia,
· Cladosporum herbarum,
· Dermatophagoides pteronyssimus,
· Dermatophagoides farinae,
· pyłek brzozy brodawkowej,
· pyłek bylicy,
· tymotka łąkowa,
· Aspergillus fumigatus.,