Choroby alergiczne to choroby występujące u ok. 30% społeczeństwa.
Najczęstszym objawem alergii jest uporczywy katar, zapalenie spojówek oraz pojawienie się wysypki. Alergia może być wywoływana przez środki chemiczne zawarte w kosmetykach i środkach czystości, sierść zwierząt, kurz, pyłki roślin oraz produkty spożywcze. Najczęściej na alergię chorują dzieci, ale zachorować mogą także dorośli.
Oznaczanie miana przeciwciał IgE w surowicy dla konkretnego alergenu jest pomocne przy wątpliwym wyniku testu skórnego, kiedy alergen nie jest dostępny w formie preparatu lub gdy w trakcie takeigo testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna. Badanie to jest szczególne przydatne w chwili, gdy wykonanie testów skórnych może być trudne ( u niemowląt, pacjentów z uogólnionym zapaleniem skóry).
Pomiar stężenia imuunoglobulin E w surowicy wykorzystywany jest w diagnostyce alergii i rozpoznawaniu swoistych alergenów (substancji, na które pacjent jest uczulony). U pacjentów z alergią po narażeniu na substancję uczulającą wzrasta miano IgE w surowicy.Reakcje alergiczne moga być spowodowane kontaktem z różnego rodzaju alergenami m.in. sierścią zwierząt, składnikammi pokarmowymi, kurzem, pleśnią, pyłkami, lekami, jadem owadów i czynnikami środowiskowymi.
Badania wchodzące w skład pakietu umożliwiają:
· stwierdzenie ewentualnej obecności reakcji organizmu o charakterze alergicznym
· określenie alergenu odpowiedzialnego za reakcję alergiczną
W skład pakietu wchodzą następujące badania:
IGE – Immunoglobulina Ig E (całk.) w surowicy (L89)
MORF – Morfologia (C55)
PNPOK20 – Panel alergenów pokarmowych – 20 alergenów metoda Polycheck (L91)
W skład panelu alergenów pokarmowych w ramach pakietu wchodzą następujace badania:
· orzech laskowy,
· orzech ziemny,
· orzech włoski,
· migdał,
· mleko,
· białko jaja kurzego,
· żółtko jaja kurzego,
· kazeina, ziemniak,
· seler,
· marchew,
· pomidor,
· dorsz,
· krewetka,
· brzoskwinia,
· soja,
· jabłko,
· mąka pszenna,
· sezam,
· mąka żytnia.