· Kiedy i w jakim celu
Testy IgG wykonuje się w celu pomiaru poziomu swoistego IgG – mają one zastosowanie zwłaszcza w pierwszych etapach nietolerancji, którym towarzyszy stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.
Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:
o Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
o Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
o Bóle stawów
o Problemy skórne – wysypka,trądzik
o Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
o Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp)
Test umożliwia również ustalenie czy dieta będzie poomocym sposobem terapii oraz ocenę skuteczności diety przy już wdrożonym postępowaniu.
· Charakterystyka badania
Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.
o Badanie NIE WYMAGA SPECJALNEGO PRZYGOTOWANIA.
o Nie trzeba być na czczo
o Przed badaniem nie stosujemy żadnej diety.
Materiałem do badania jest krew żylna.
W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG
o Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi
o Jajko kurze (całe)
o Gluten, Ryż, Soja
o Marchew, Czosnek, Papryka Pomidor, Fasola
o Jabłko, Pomarańcza, Banan
o Łosoś, Kurczak, Wieprzowina,Wołowina
o Orzech włoski
o Drożdże piekarskie