· Kiedy i w jakim celu
Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.
Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:
o Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, problemy z jelitami
o Bóle głowy, problemy z zatokami, migreny
o Bóle stawów
o Wysypka, trądzik,
o Bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja
o Zatrzymywanie wody w organizmie.
· Charakterystyka badania
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.
Nietolerancja pokarmowa to jedna z częstszych przyczyn, z powodu których pacjenci zgłaszają się do gabinetów alergologicznych. W badaniu ECAP wykazano, że uczulenie na pokarmy występuje w Polsce u ok. 4–9% populacji
W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG:
o Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy
o Laktoglobulina, Jogurt, Ser Chedar, Ser szwajcarski
o Białko kurze, Żółtko kurze
o Gluten , Pszenica zwyczajna, Jęczmień
o Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja
o Marchew, Cebula, Pomidor, Grzyb
o Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan
o Kiwi, Ananas, Awokado
o Dorsz, Łosoś, Krewetka, Kurczak, Wołowina
o Orzech ziemny, Orzech laskowy, Orzech włoski
o Migdał, Sezam
o Gorczyca, Czosnek zwyczajny
o Wanilia, Kakao, Drożdże piekarskie
o Herbata czarna