fbpx

PAKIET FOODPROFIL IgG 88

Kod badania: ALE87GG
Cena badania: 1 127,00 PLN

Opis badania

·        Kiedy i w jakim celu

Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej  powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:

o       Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, problemy z jelitami

o       Bóle głowy, problemy z zatokami, migreny

o       Bóle stawów

o       Wysypka, trądzik,

o       Bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja

o       Zatrzymywanie wody w organizmie,

Test FoodProfil 88 może być również wykonany w celu stwierdzenia, czy zalecona dieta przynosi odpowiednie efekty. 

·        Charakterystyka badania

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.
   

W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG

o   Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy

o   Serwatka, Ser podpuszckowy

o   Jajo kurze (całe)

o   Gluten, Pszenica zwyczajna, Pszenica orkisz/orkisz zielony

o   Żyto, Owies

o   Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja

o   Kalafior, Brokuły, Marchew, Seler, Ziemniak

o   Papryka, Fasola szparagowa, Ogórek, Cukinia

o   Cebula. Por, Pomidor, Bakłażan, Pieczarka, Groch

o   Sałata głowiasta, Szpinak, Rukola, Sałata lodowa

o   Jabłko,Truskawka, Malina, Wiśnia

o   Cytryna, Pomarańcza, Winogrono, Kiwi

o   Brzoskwinia, Nektarynka, Banan, Ananas, Awokado

o   Pstrąg, Łosoś, Śledź, Tuńczyk

o   Flądra, Panga, Mintaj, Krewetka

o   Kurczak, Indyk, Wieprzowina, Wołowina

o   Orzech laskowy, Orzech włoski, Migdał, Nerkowiec

o   Mak, Siemię lniane, Sezam, Słonecznik

o   Orzech ziemny, Nasiona dyni

o   Bazylia, Pieprz, Natka pietruszki, Tymianek, Pieprz kajeński

o   Imbir, Gorczyca, Papryka, Oregano, Rozmaryn, Czosnek zwyczajny

o   Wanilia, Cynamon

o   Mięta, Rumianek

o   Drożdźe, Kakao, Rodzynki

 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk