· Kiedy i w jakim celu
Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.
Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:
o Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, problemy z jelitami
o Bóle głowy, problemy z zatokami, migreny
o Bóle stawów
o Wysypka, trądzik,
o Bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja
o Zatrzymywanie wody w organizmie,
Test FoodProfil 88 może być również wykonany w celu stwierdzenia, czy zalecona dieta przynosi odpowiednie efekty.
· Charakterystyka badania
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.
W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG
o Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy
o Serwatka, Ser podpuszckowy
o Jajo kurze (całe)
o Gluten, Pszenica zwyczajna, Pszenica orkisz/orkisz zielony
o Żyto, Owies
o Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja
o Kalafior, Brokuły, Marchew, Seler, Ziemniak
o Papryka, Fasola szparagowa, Ogórek, Cukinia
o Cebula. Por, Pomidor, Bakłażan, Pieczarka, Groch
o Sałata głowiasta, Szpinak, Rukola, Sałata lodowa
o Jabłko,Truskawka, Malina, Wiśnia
o Cytryna, Pomarańcza, Winogrono, Kiwi
o Brzoskwinia, Nektarynka, Banan, Ananas, Awokado
o Pstrąg, Łosoś, Śledź, Tuńczyk
o Flądra, Panga, Mintaj, Krewetka
o Kurczak, Indyk, Wieprzowina, Wołowina
o Orzech laskowy, Orzech włoski, Migdał, Nerkowiec
o Mak, Siemię lniane, Sezam, Słonecznik
o Orzech ziemny, Nasiona dyni
o Bazylia, Pieprz, Natka pietruszki, Tymianek, Pieprz kajeński
o Imbir, Gorczyca, Papryka, Oregano, Rozmaryn, Czosnek zwyczajny
o Wanilia, Cynamon
o Mięta, Rumianek
o Drożdźe, Kakao, Rodzynki