Hormony regulujące apetyt – otyłość jest problemem XXI wieku, obecnie ok. 30 % populacji na świecie cierpi na nadwagę lub otyłość. Mechanizmy powodujące powstanie nadwagi czy otyłości są złożone, dlatego nie zawsze stosując dietę o obniżonej kaloryczności i zwiększając aktywność fizyczną udaje nam się obniżyć masę ciała. Pakiet „Hormony regulujące apetyt” pomaga odpowiedzieć na pytanie jak nasza gospodarka hormonalna wpływa na metabolizm i apetyt.
W skład pakietu rozszerzonego wchodzą:
· insulina – hormon anaboliczny, odgrywający zasadniczą rolę w metabolizmie glukozy. Wzrost stężenia insuliny wskazuje na istnienie insulinooporności – stanu upośledzonego wykorzystania glukozy przez tkanki, co może skutkować stanem nadmiernego przyrostu masy ciała pomimo normalnej diety, lub niemożnością jej zredukowania – pomimo wprowadzenia ograniczeń kalorycznych i zwiększenia aktywności fizycznej.
· leptyna – wydzielana jest przez komórki tłuszczowe i obniża poziom głodu. U osób z prawidłowym metabolizmem wyższy poziom leptyny oznacza uczucie sytości. Niestety u pacjentów otyłych może dochodzić do zjawiska leptynooporności – stanu gdy pomimo wyższego poziomu tego hormonu nadal odczuwamy głód a uczucie sytości w ogóle się nie pojawia. Dlatego części osób otyłych bardzo trudno jest zmienić nawyki żywieniowe.
· adiponektyna – jest białkiem produkowanym przez komórki tłuszczowe – głównie obwodowej tkanki tłuszczowej. Bierze udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów, wywierając korzystny wpływ na ich regulację. Wpływa na kontrolę apetytu, działa ochronnie na nabłonek naczyń krwionośnych wykazując działania antymiażdżycowe. Spadek stężenia adiponektyny jest czułym wskaźnikiem poprzedzającym rozwój otyłości, nadciśnienia tętniczego, zmian naczyniowych, insulinooporności, cukrzycy typu 2.