Odporność organizmu zależy od wielu czynników, jednym z nich jest odpowiednia dieta. Układ immunologiczny funkcjonuje prawidłowo, jeśli dieta jest odpowiednio skomponowana i dostarcza ważnych dla odporności składników odżywczych.
W tej sytuacji wiele osób zażywa suplementy diety, jednak badania pokazują, iż profilaktyczne przyjmowanie witamin lub minerałów w tabletkach nie ma medycznego uzasadnienia, zwłaszcza gdy nie występują niedobory. Niekontrolowana suplementacja może skutkować działaniem toksycznym niektórych składników. Poza tym skuteczną i efektywną dawkę leczniczą lub suplementacyjną można dobrać tylko wówczas, gdy znany jest poziom danego składnika w surowicy. Inaczej może wystąpić błędne koło, gdy pacjent zażywa suplement, ale w dawce niewystarczającej i nadal ma niedobory.
Pakiety ODPORNOŚĆ zawierają w swoim składzie badanie poziomów tych składników odżywczych, ktore odgrywają najważniejszą rolę w utrzymaniu układu immunologicznego w dobrej kondycji.
W pakiecie PLUS znajdziemy następujące badania:
· witamina D – badania prowadzone w ostatnich latach dostarczyły dowodów na istotną rolę tej witaminy w regulacji funkcji układu odpornościowego. Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego, do których zalicza się m.in. makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Ponadto witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych. (Źródło: https://dieta.mp.pl/zasady/138515,7produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc).
UWAGA: Rekomendacje wskazują, iż suplementacja lub leczenie witaminą D powinny się odbywać pod kontrolą jej poziomu w surowicy, zwłaszcza gdy pacjent należy do grupy ryzyka jej niedoborów. Większość Polaków ma tak głęboki niedobór witaminy D, iż standardowa dawka 1000-2000 jednostek nie wystarczy aby ten niedobór wyrównać.
· witamina A – wspomaga procesy odpornościowe i bierze udział w zapobieganiu zakażeniom górnych dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego. Działa ochronnie na skórę, błony śluzowe oraz tkankę nabłonkową – współuczestniczy w produkcji śluzu chroniącego nabłonki, dzięki czemu bierze udział w zapobieganiu zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, dróg rodnych, dróg moczowych i skóry. Wspomaga procesy odpornościowe organizmu, dzięki właściwościom przeciwutlaniającym chroni przed działaniem wolnych rodników.
UWAGA – niekontrolowane przyjmowanie witaminy A w tabletkach może być niebezpieczne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Dlatego ewentualna jej suplementacja powinna odbywać się po badaniach diagnostycznych. W ALAB laboratoria wartości referencyjne dla witaminy A wynoszą 0,3-0,7 mg/ml. Objawy toksyczne mogą być obserwowane już powyżej 1,2 mg/ml.
· żelazo – jest pierwiastkiem biorącym udział w transporcie tlenu. Najgroźniejszym skutkiem jego niedoboru jest niedokrwistość, jednak jego brak powoduje również, że jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i przeziębienia.
· cynk – niedobór cynku prowadzi m.in. do spadku odporności immunologicznej, na co szczególnie narażeni mogą być wegetarianie.niektórych składników. Poza tym skuteczną i efektywną dawkę leczniczą lub suplementacyjną można dobrać tylko wówczas, gdy znany jest poziom danego składnika w surowicy. Inaczej może wystąpić błędne koło, gdy pacjent zażywa suplement, ale w dawce niewystarczającej i nadal ma niedobory.
· selen – jest mikroelementem stymulującym układ odpornościowy, jako antyoksydant chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest również niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycy. Badanie poziomu selenu przed planowaną suplementacją jest bardzo istotne, ponieważ jest to pierwiastek o niewielkich widełkach dawki zalecanej i toksycznej. Powoduje to, iż korzystne i niekorzystne skutki działania selenu mogą się nakładać.