Pakiet SERCE POD KONTROLĄ zawiera w składzie badania, które obrazują ryzyko chorób układu krążenia a nie są wykonywane rutynowo.
· homocysteina – badania epidemiologiczne pokazują, że podwyższony poziom homocysteiny w osoczu wiąże się z zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Wykazano również związek homocysteiny z takimi zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, jak zawał serca, udar mózgu, zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych czy postęp choroby niedokrwiennej serca.
Jedną z ważniejszych przyczyn hiperhomocysteinemii – zwiększonego poziomu homocysteiny w osoczu – jest niedobór kwasu foliowego i witamin B6 i B12. Dieta bogata w kwas foliowy obniża stężenie homocysteiny we krwi, chociaż do tej pory nie wykazano korzystnego wpływu suplementacji kwasu foliowego i witaminy B na redukcję zdarzeń sercowo-naczyniowych u pacjentów z dominującą chorobą naczyń, lub cukrzycą, mimo obniżenia stężenia homocysteiny. U niektórych pacjentów niedobór kwasu foliowego i zwiększony poziom homocysteiny związany jest z zaburzeniami procesu metylacji, spowodowanymi mutacją w genie MTHFR. Wiadomo również, że zwiększone stężenie homocysteiny w surowicy stwierdza się u osób palących tytoń, u chorych z nadciśnieniem tętniczym i hiperlipidemią.
· hsCRP – CRP o wysokiej czułości, jest pomocne w oznaczeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania pokazują, że u osób ze stężeniem hsCRP w górnym zakresie normy, ryzyko zachorowania na chorobę serca jest kilkukrotnie wyższe, niż u osób, których wynik mieści się w dolnej granicy normy.
· Index Omega 3 – kwasy OMEGA 3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze są: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozopentaenowy (EPA) i kwas dokozoheksaenowy ( DHA). Nasz organizm może przyswoić każdy z tych kwasów, jednak w pełni aktywne są tylko EPA i DHA.
Kwasy OMEGA 3 odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, chroniąc serce przed zaburzeniami rytmu, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu krzepnięcia, obniżając poziom trójglicerydów we krwi. Wpływają także hamująco na rozwój miażdżycy, mają łagodnie działanie obniżające ciśnienie krwi oraz zwiększają wrażliwość na insulinę.