Panel alergenów pokarmowych – 30 alergenów metodą Polycheck Pomidor (f25), Awokado (f96), Banan (f92), Owoce cytrusowe-mix (fx29), Kiwi (f84), Orzech ziemny (f13), Orzech laskowy (f17), Groch (f12), Soja (f14), Seler (f85), Wołowina (f27), Kurczak (f8
Opis badania
Polycheck jest badanim, które bezpiecznie można wykonać u dzieci, dorosłych oraz starszych. Wystarczy niewielka ilość krwi, żeby jednorazowo ocenić nawet 10 alergenów. Badanie wykonuje się w celu skutecznego i szybkiego oznaczenia większej ilości alergenów oraz przeciwciał; przy szerokiej diagnostyce alergii.
W skład panelu wchodzi: pomidor, awokado, banan, owoce cytrusowe-mix(cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), kiwi, orzech ziemny, orzech laskowy, groch, soja, seler, wołowina, kurczak, wieprzowina, małż, krewetka, krab, tuńczyk, dorsz, czosnek, cebula, drożdże, sezam, ryż, kukurydza, mąka pszenna, a-laktoalabumina, ß-laktoglobulina, kazeina , białko jaja kurzego, CCD.
Przygotowanie do badań
Nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być na czczo.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Polycheck jest nowoczesnym testem służącym do oznaczania przeciwciał w surowicy krwi pacjentów, wykorzystywany przy diagnostyce chorób alergicznych lub autoimmunologicznych.
Zalety testów Polycheck:
oznaczenie ilościowe w systemie panelowym,
każdy test posiada 5 kontroli jakości wykonania,
5-cio punktowa krzywa kalibracyjna, wykonywana do każdego testu indywidualnie,
czułość wynosi 92,3 %, swoistość 93,6 %.