Panel alergenów pokarmowych IV – 10 alergenów metodą Polycheck Orzech ziemny (f13), Sezam (f10), Wieprzowina (f26), Kurczak (f83), Wołowina (f27), Dorsz (f03), Owoce cytrusowe-mix, Seler (f85), Brzoskwinia (f95), Pomidor (f25)
Opis badania
Polycheck jest badanim, które bezpiecznie można wykonać u dzieci, dorosłych oraz starszych. Wystarczy niewielka ilość krwi, żeby jednorazowo ocenić nawet 10 alergenów. Badanie wykonuje się w celu skutecznego i szybkiego oznaczenia większej ilości alergenów oraz przeciwciał; przy szerokiej diagnostyce alergii.
W skład panelu wchodzi: Orzech ziemny, Sezam, Wieprzowina, Kurczak, Wołowina, Dorsz, Owoce cytrusowe-mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), Seler, Brzoskwinia, Pomidor.
Przygotowanie do badań
Nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być na czczo.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Polycheck jest nowoczesnym testem służącym do oznaczania przeciwciał w surowicy krwi pacjentów, wykorzystywany przy diagnostyce chorób alergicznych lub autoimmunologicznych.
Zalety testów Polycheck:
oznaczenie ilościowe w systemie panelowym,
każdy test posiada 5 kontroli jakości wykonania,
5-cio punktowa krzywa kalibracyjna, wykonywana do każdego testu indywidualnie,
czułość wynosi 92,3 %, swoistość 93,6 %.