Panel Celiakai Ig G –metodą Polycheck

Kod badania: PNCEL-G
Cena badania: 155,25 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 6 dni robocze
Materiał: Krew żylna, surowica

Opis badania

Kiedy i w jakim celu
W celu zdiagnozowania nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten.

Przy podejrzeniu celiakii, nietolerancji glutenu, objawach takich jak: chudnięcie, osłabienie, wymioty, duszności, biegunki, depresje, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania.

Badanie może być wykonane u: dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii, u osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią), u członków rodziny osoby chorej na celiakię, u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną, u osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu, u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej.
Charakterystyka badania
Panel zawierający badania wykorzystywane w diagnostyce oraz różnicowaniu celiakii i niedokrwistości.

W skład panelu wchodzą następujące badania:

przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny – deamidowany peptyd gliadyny(DGP IgG);
przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej  (tTG IgG)
p/c przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a.

Czynnik Castle’a, IF (ang. intrinsic factor) jest białkiem wytwarzanym przez komórki okładzinowe śluzówki żołądka, umożliwiającym wchłanianie witaminy B12. Niedobór czynnika wewnętrznego skutkuje  niedoborem witaminy B12, mimo prawidłowej podaży w diecie. Efektem może być m.in. niedokrwistość megaloblastyczna.