Profil aminokwasów
Opis badania
Kiedy i w jakim celu
Badanie umożliwia określenie poziomu aminokwasów w badanym materiale, pozwala na dostosowanie odpowiedniej diety, która zapewni podaż aminokwasów na odpowiednim dla organizmu poziomie.
Aminokwasy są składnikami białek, kwasów nukleinowych, hormonnów. Mogą pełnić funkcję enzymów, koeznymów i neuroprzekaźników.
Organizm ludzki jest w stanie wytworzyć większość aminokwasów. Natomiast amonokwasy:
fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina – muszą być dostarczone z dieta.
W materiale bioleogicznym (krew, mocz) jesteśmy w stanie określić poziom danego aminokwasu lub jego metabolitu. Defekty metaboliczne aminokwasów ma najczęściej podłoże genetyczne i jest dziedziczne – poznano ok. 90 chorób związanych z defektami metabolicznymi aminokwasów, które mogą mieć bardzo poważne objawy.
Znaczenie niektórych aminokwasów w organizmie:
arginina – mikroflora jelitowa, przepuszczalność jelit, insulinowrażliwość, ciśnienie tętnicze
kwas asparaginowy – w postaci soli potasowej jest stosowany w zaburzeniach rozwoju dzieci z opóźnionym wzrostem, w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, rekonwalescencji po chorobach i zabiegach chirurgicznych
cystyna, jeden z aminokwasów zawierających siarkę pełni w organizmie ważną rolę, m.in. w syntezie insuliny, białek osocza krwi i jako dostarczyciel siarki do procesów metabolicznych. Jest aminokwasem względnie egzogennym, ponieważ może być wytwarzany z metioniny. Zależność występuje również w drugą stronę – mała zawartość cystyny w spożywanych pokarmach, może spowodować wzrost zapotrzebowania na metioninę.
tryptofan – jest substratem do wytwarzania SEROTONINY
kwas glutaminowy, cysteina, glicyna – budulec GLUTATIONU.
Charakterystyka badania
Materialem do badania jest krew żylna. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania.
Badanie określa poziom 40 następujących aminokwasów:
alanina, beta-alanina, arginina, asparagina, kwas asparginowy, kamozyna, cytrulina, homocytrulina, cystationina, cystyna, HOMOCYSTEINA, etanolamina, fosfoetanoloamina, glutamina, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, 1-metylhistydyna, 3-metylhistydyna, leucyna, izoleucyna, lizyna, hydroksylizyna, metionina, ornityna, fenyloalanina, prolina, hydroksyprolina, sarkozyna, seryna, fosfoseryna, tauryna, treonina, TRYPTOFAN, tyrozyna, walina, kwas alfa-aminoadypidowy, kwas beta-aminoizomasłowy, kwas gama-aminomasłowy.