Kiedy i w jakim celu
Fruktoza jest monosacharydem, występującym w owocach, sokach i miodzie.
Badanie wykonuje się w celu potwierdzenia nietolerancji fruktozy.
Nietolerancja fruktozy może dawać następujące objawy, występujące zwłąszcza po spożyciu owoców (również suszonych), soków, miodu:
bóle brzucha
wzdęcia
biegunki
przelewanie w jamie brzusznej
nadmierne gromadzenie się gazów.
Objawy mogą przypominać IBS – zespół jelita drażliwego.
Charakterystyka badania
Test nietolerancji fruktozy polega on na pobraniu 5 próbek powietrza: 1. Przed wypiciem roztworu fruktozy. 2. 30 minut po wypiciu roztworu fruktozy. 3. 60 minut po wypiciu roztworu fruktozy. 4. 120 minut po wypiciu roztworu fruktozy. 5. 180 minut po wypiciu roztworu fruktozy.
Test jest nieinwazyjny i bezbolesny.