fbpx
Fermented vegetables. Homemade marinated cabbage with carrot and cucumbers, sauerkraut sour in glass jars. Preserved canned vegetables, superfoods and vegetarian food.

Czym nakarmić mikrobiotę? Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszonki i pić zakwasy

Kilka sekund – tyle wystarczy na przekazanie informacji z jelit do mózgu i z powrotem. Ta niezwykle szybka komunikacja jest możliwa dzięki ponad stu milionom komórek nerwowych, które wyściełają układ pokarmowy. Właśnie za względu na ich imponującą liczbę jelita coraz częściej nazywa się „drugim mózgiem”. Jego sprawne funkcjonowanie w dużej mierze zależy od składu mikrobioty. Czym jednak jest mikrobiota? I jak o nią zadbać? Już tłumaczymy!

Jelita są pełne życia

Twoje ciało, a w szczególności układ pokarmowy zamieszkuje około trzydziestu dziewięciu bilionów mikroorganizmów, głównie bakterii. Niektóre ci pomagają, inne szkodzą. Z najnowszych badań wynika, że mogą np. odpowiadać za rozwój alergii, atopowego zapalenia skóry, otyłości, cukrzycy, zaburzeń nastroju, a nawet choroby Alzheimera. Więcej o tym przeczytasz w jednym z naszych poprzednich artykułów – „Bakterie to one rządzą światem „

Odporność bierze się z brzucha

Mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach tworzą ekosystem, który nazywamy mikrobiotą. Dobrze funkcjonująca mikrobiota odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych, syntezie witamin, regulacji masy ciała oraz metabolizmie cukrów. Odpowiada też za szybką reakcję układu immunologicznego, chroni nas przed infekcjami i przewlekłymi stanami zapalnymi. Innymi słowy: dba o nas, chociaż wcale jej tego nie ułatwiamy.

Na ratunek mikrobiocie

Delikatną równowagę mikrobioty może zaburzyć wiele czynników, od stresu począwszy, a na niezdrowej diecie skończywszy. Szczególnie zabójcze w tym względzie są konserwanty i cukry proste. Z kolei najbardziej pożyteczne – produkty fermentowane, czyli zawierające bakterie kwasu mlekowego. Takie bakterie nazywamy również probiotykami. Słówko pochodzi z języka greckiego i oznacza „dla życia”. Całkiem adekwatnie!

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki

Najlepszymi źródłami probiotyków są fermentowane produkty, np. różnego rodzaju jogurty, kiszonki i zakwasy z warzyw. Te ostatnie zawierają przy okazji prebiotyki, czyli pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego. Produkty, które tak sprytnie łączą probiotyk i prebiotyk w jedno, określamy mianem synbiotyku. Jeżeli masz problemy z odpornością i chcesz wzmocnić swoją mikrobiotę, dobrym pomysłem będzie włączenie do jadłospisu właśnie takich naturalnych synbiotyków.

Nie tylko kiszone ogórki

To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Z badań archeologów wynika, że kiszone ogórki były przysmakiem już tysiące lat temu w Mezopotamii. W Polsce poza ogórkami najczęściej kisimy kapustę, ale tak naprawdę nadaje się do tego wiele innych warzyw, owoców, a nawet mięsa. W Azji np. popularne jest fermentowanie soi. Szwedzi słyną z kwaszonych śledzi, z kolei Norwegowie fermentują rekiny. Chociaż to już przysmak dla ludzi o mocnym żołądku!

Eliksir zdrowia i urody

Na całym świecie produkuje się też różnego rodzaju fermentowane napoje. W Polsce ostatnio na popularności zyskuje zwłaszcza swojski zakwas z buraków. Pierwszą wzmiankę o nim znajdziemy w starosłowiańskiej księdze „Powieść minionych lat” z 966 roku. Już wtedy wiedziano, że zakwas z buraków jest nie tylko pyszny, ale też niesamowicie zdrowy. To świetne źródło probiotyków, minerałów oraz witamin.

Niesamowity proces fermentacji

Warzywa same w sobie zawierają bogactwo witamin, jednak proces fermentacji jeszcze bardziej podkręca ich właściwości: stabilizuje witaminę C i syntetyzuje witaminy z grupy B. Aktywuje również specjalne enzymy, które usuwają z organizmu toksyczne substancje, ograniczają działanie wolnych rodników i hamują rozwój komórek rakowych. Dlatego codzienne picie zakwasu może nie tylko wzmocnić mikrobiotę i odporność, ale też pomóc uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Moc warzyw w jednej butelce

Zakwas z buraka jest wprawdzie najbardziej popularny, ale nie jedyny. Na sklepowych półkach coraz częściej możemy też znaleźć m.in. zakwasy z ogórków, kapusty lub cebuli. Nowym rozwiązaniem są multizakwasy z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów warzyw oraz ziół. W niewielkiej dawce mieszczą pełne spektrum pozytywnych mikroorganizmów wraz z niezbędną dla nich pożywką i całym tłem biologicznym. My szczególnie polecamy wam ekologiczny i sprawdzony w praktyce multizakwas od WisentLab. https://wisentlab.com/multizakwas-bio-wisentlab-500-ml/

Kiedy warto pić zakwasy?

Jeżeli cierpisz na nawracające infekcje, zaburzenia trawienia, nietolerancje pokarmowe i alergie, warto pomyśleć o włączeniu zakwasów do jadłospisu. To najlepszy sposób na naturalne odbudowanie odporności i wzmocnienie mikrobioty. Pamiętaj jednak, że zakwasy same nie rozwiążą wszystkich problemów. Zawsze warto skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym i wykonać niezbędne badania, np. badanie składu mikrobioty. Badanie Mikrobioty Jelitowej

 

Źródła:

 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk