fbpx

FoodProfil IgG 22

Kod badania: ALE22GG
Cena badania: 322,00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni robocze
Materiał: Krew żylna, surowica

Opis badania

Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. FoodProfil to jedyny test w Polsce, wykonywany metodą dwuetapową z wynikiem ilościowym.
 

Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 22 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.

Panel FoodProfil 22 IgG wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total  (IgG1-4) przeciwko 22 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.

Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 22 IgG, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.

Panele FoodProfil 22 i 44 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla dzieci, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.

W skład panelu FoodProfil 22 w klasie IgG wchodzą następujące pokarmy:

Kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi
Jajko kurze (całe)
Gluten, ryż, soja
Marchew, czosnek, papryka pomidor, fasola
Jabłko, pomarańcza, banan
Łosoś, kurczak, wieprzowina, wołowina
Orzech włoski
Drożdże piekarskie
W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl

 
Przygotowanie do badań
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:

nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
badanie nie musi być wykonane na czczo
materiał: krew żylna
 
Charakterystyka badania
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną.

Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości. Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.

Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:

Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
Bóle stawów
Problemy skórne – wysypka, trądzik
Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja                
Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk