fbpx

FOODPROFIL IgG/IgG4 SKRININNG

Kod badania: ALER-S.C.
Cena badania: 126,50 PLN

Opis badania

·        Kiedy i w jakim celu

Test FoodProfil Skrining wykonuje się w celu:

o   wyznaczenia dominującego typu reakcji – IgG czy IgG4 i dalszej diagnostyki testami FoodProfil z większą ilością produktów

o   można wykonać jako test przesiewowy u osób bez objawów w celu wcześniejszego wykrycia nadwrażliwości pokarmowej.

Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.

Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeżli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny: 

o       Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki

o       Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami

o       Bóle stawów

o       Problemy skórne – wysypka,trądzik 

o       Bezsennść, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja                

o      Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp)

·        Charakterystyka badania

Nietolerancja pokarmowa (nadwraźliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, dlatego nie są zazwyczaj łączone z pokarmami i diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

      W skład panelu FoodProfil IgG/IgG4 Skrining wchodzą:

o   Grupa produktów mlecznych i jajko – kazeina, mleko, drożdże, jajko

o   Grupa produktów zbożowych i orzechy – pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał

o   Grupa produktów owocowych – jabłko, banan, kiwi, ananas 

o   Grupa produktów warzywnych – pomidor, papryka, czosnek, gorczyca 

Każda z grup produków badania jest w dwóch klasach – IgG i IgG4. 

Badanie NIE WYMAGA SPECJALNEGO PRZYGOTOWANIA. Nie trzeba był na czczo, przed badaniem nie stosujemy żadnej diety. Materiałem do badania jest krew żylna. 

 

 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk