fbpx

Ovomucoid (F233) – IgE swoiste (L91)

Kod badania: F-233
Cena badania: 56,35 PLN
Czas oczekiwania na wynik: 4 dni robocze
Materiał: Krew żylna, surowica

Opis badania

Kiedy i w jakim celu
Jajko jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych, białko jaja uczula częściej niż żółtko. Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Ovalbuminie – jednego z najważniejszych białek jaja. Wykonanie badania saIgE dla białka jaja potwierdza tylko alergię, ale nie daje odpowiedzi, które białko nas uczula, a tym samym jakie jest ryzyko cięzkich reakcji.

Dla kogo:

osoby, u których wywiad wskazuje na alergię na białko jaja
osoby z dodatnimi wynikami testów skórnych czy asIgE dla białka jaja
 celem wydania odpowiednich zaleceń dietetycznych
pozwala przewidzieć ryzyko anafilaksji
jak również przy wątpliwym wyniku testu skórnego
lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna
 

Pomiar krążących przeciwciał IgE przeciwko konkretnym komponentom danego alergenu zapewnia ocenę uczulenia na poziomie molekularnym. Oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko n Gald1 pozwala określić ciężkość alergii na jajko. Wynik dodatni dla ovomukoidu świadczy o alergii na jajko w każdej postaci.Jest również markerem tolerancji na białko jaja. 
Przygotowanie do badań
Materiałem do badania jest krew.
Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo.
Charakterystyka badania
Ovomukoid (Gallus domesticus) nGal d1- jest głównym komponentem określającym ciężkość objawów na jajo kurze, pomimo że stanowi tylko 11% ogólnej ilości białek jaja kurzego.  Charakteryzuje się wysoką odpornością na temperaturę i enzymy trawienne, a ponadto zdolnością wywoływania reakcji alergicznej już w znikomych ilościach, może także uczulać kontaktowo przy dotknięciu jaja do skóry. Wysokie stężenia sIgE dla Gald1 są typowe dla uporczywej alergii i wskazują ryzyko alergii na jajko w każdej postaci, zarówno surowe jak i po obróbce termicznej. Ponadto jest również markerem tolerancji  na białko jaja kurzego, okresowe badanie p/c przeciwko Gald1 i ich sukcesywny spadek będzie wskazywał na rozwój tolerancji na białko jaja.

Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA/L.

Ok. 20% dzieci z alergią na białko jaja  w rzeczywistości może je tolerować zawarte w wypiekach. U tych dzieci występuje wyłącznie uczulenie na Ovalbuminę jaja. Tylko możliwości diagnostyki molekularnej pozwalają na precyzyjną diagnozę.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk