fbpx

PAKIET FOODPROFIL IgG4 44

Kod badania: ALE44G4
Cena badania: 619,85 PLN

Opis badania

·        Kiedy i w jakim celu

Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej  powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:

o       Bóle brzucha,

o       Bóle głowy,

o       Bóle stawów

o       Wysypka,

o       Trądzik,

o       Biegunka,

o       Bezsenność,

o       Migreny,

o       Depresja,

o       Zatrzymywanie wody w organizmie,

o       Wzdęcia,

o       Ciągłe zmęczenie

o       Problemy z jelitami,

o       Problemy z zatokami.

Test FoodProfil 44 może być również wykonany w celu stwierdzenia, czy już zalecona dieta przynosi odpowienie efekty. 

·        Charakterystyka badania

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.

W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

Nietolerancja pokarmowa to jedna z częstszych przyczyn, z powodu których pacjenci zgłaszają się do gabinetów alergologicznych. W badaniu ECAP wykazano, że uczulenie na pokarmy występuje w Polsce u ok. 4–9% populacji

W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG:

o   Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy

o   Laktoglobulina, Jogurt, Ser Chedar, Ser szwajcarski

o   Białko kurze, Żółtko kurze

o   Gluten , Pszenica zwyczajna, Jęczmień

o   Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja

o   Marchew, Cebula, Pomidor, Grzyb

o   Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan

o   Kiwi, Ananas, Awokado

o   Dorsz, Łosoś, Krewetka, Kurczak, Wołowina

o   Orzech ziemny, Orzech laskowy, Orzech włoski

o   Migdał, Sezam

o   Gorczyca, Czosnek zwyczajny

o   Wanilia, Kakao, Drożdże piekarskie

o   Herbata czarna

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.

W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

Nietolerancja pokarmowa to jedna z częstszych przyczyn, z powodu których pacjenci zgłaszają się do gabinetów alergologicznych. W badaniu ECAP wykazano, że uczulenie na pokarmy występuje w Polsce u ok. 4–9% populacji

W skład panelu wchodzą następujące pokarmy – w klasie IgG:

o   Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy

o   Laktoglobulina, Jogurt, Ser Chedar, Ser szwajcarski

o   Białko kurze, Żółtko kurze

o   Gluten , Pszenica zwyczajna, Jęczmień

o   Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja

o   Marchew, Cebula, Pomidor, Grzyb

o   Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan

o   Kiwi, Ananas, Awokado

o   Dorsz, Łosoś, Krewetka, Kurczak, Wołowina

o   Orzech ziemny, Orzech laskowy, Orzech włoski

o   Migdał, Sezam

o   Gorczyca, Czosnek zwyczajny

o   Wanilia, Kakao, Drożdże piekarskie

o   Herbata czarna

 

 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu oraz regularnych odwiedzin aby być na bieżąco.

Koszyk