Testy takie pozwalają lekarzowi potwierdzić lub wykluczyć alergie, ewentualnie dobrać dawkę leku i określić czas trwania leczenia.
Jeśli chodzi o dzieci, aby wyniki były kompetentne najlepiej wykonywać je po skończonym trzecim- czwartym roku.
Punktowe testy firmy DIATER
Przed badaniem należy skonsultować z lekarzem wszystkie zażywane leki. Niektóre z nich mogą zafałszować wyniki. Lekarz zadecyduje które z nich i na jaki czas należy odstawić. Najczęściej są to leki antyhistaminowe, przeciwbólowe oraz glikokortysteroidy.
Badanie testami skórnymi jest metodą prosta i zarazem skuteczną w wykrywaniu alergii, szczególnie wziewnych.
Polega na nałożeniu na przedramię kilkunastu kropli różnych mieszanek , które zawierają substancję uczulającą. Jednorazowo jest to 10-20 alergenów – drzew, pyłków traw, pyłków chwastów, sierści zwierząt i roztoczy, oraz dwie krople kontrolne. Lekarz lub pielęgniarka delikatnie nakłuje naskórek w miejscu z kroplą płynu. Wykonuje się to jednorazowym sterylnym lancecikiem. Zabieg ten jest bezbolesny. Oczekiwanie na wynik trwa do ok 15 minut. Jeśli pacjent jest uczulony na któryś alergen w miejscu nakłucia pojawi się zaczerwienienie i bąbel pokrzywkowy. Im większy odczyn skórny tym większa reakcja alergiczna. Działanie alergenu ustępuje samoistnie po ok 30- 60 minutach. Wynik interpretuje lekarz mierząc średnicę odczynu w milimetrach. Skala jest pięciopunktowa od 0 do 4 . Odczyn zerowy i jedynka to wynik ujemny, dodatni natomiast liczy się od minimum trzech plusów.
LP. | KOD | ALERGEN |
---|---|---|
1. | 1304982 | POMIDOR |
2. | 1304934 | GROCH WŁOSKI |
3. | 1304936 | SOCZEWICA |
4. | 1304922 | MUSZTARDA (GORCZYCA) |
5. | 1304932 | SEZAM |
6. | 1304869 | BIAŁKO JAJKA |
7. | 1304872 | ŻÓŁTKO |
8. | 1304938 | WIEPRZOWINA |
9. | 1304941 | DRÓB |
10. | 1304942 | WOŁOWINA |
11. | 1304955 | DORSZ |
12. | 1304964 | ŁOSOŚ |
13. | 1304898 | KIWI |
14. | 1304900 | JABŁKO |
15. | 1306313 | BRZOSKWINIA |
16. | 1304904 | POMARAŃCZA |
17. | 1304906 | BANAN |
18. | 1304863 | ALFA-LAKTAALBUMINA |
19. | 1304864 | BETA-LAKTOGLOBULINA |
20. | 1304865 | BYDLĘCA SUROWICA ALBUMINOWA |
21. | 1304866 | KAZEINA |
22. | 1304867 | MLEKO KROWIE |
23. | 1306187 | KONTROLA DODATNIA |
24. | 1306186 | KONTROLA UJEMNA |
25. | 1304943 | MIGDAŁY |
26. | 1304945 | ORZECH LASKOWY |
27. | 1304946 | ORZECH ZIEMNY |
28. | 1304947 | KAKAO |
29. | 1304949 | ORZECH WŁOSKI |
30. | 1304951 | ZIARNA SŁONECZNIKA |
31. | 1304878 | SOJA |
32. | 1306167 | GLUTEN |
33. | 1306182 | MĄKA KUKURYDZIANA |
34. | 1306185 | MĄKA PSZENNA |
35. | 1304876 | RYŻ |
36. | 1304761 | TRAWY UPRAWNE |
37. | 1304760 | MIESZANKA TRAW |
38. | 1307280 | AMBROSIA ARTEMISIFOLIA |
39. | 1304752 | BYLICA |
40. | 1304786 | BABKA LANCETOWATA |
41. | 1304754 | BRZOZA |
42. | 1308145 | MIESZANKA DRZEW WIOSENNYCH |
43. | 1304802 | ROZTOCZA MĄCZNE |
44. | 1304801 | ROZTOCZA |
45. | 1304814 | ALTERNARIA |
46. | 1304815 | KROPIDLAK POPIELATY |
47. | 1304817 | GRZYB Z RZĘDU DROŻDŻAKÓW |
48. | 1304818 | CLADOSPORIUM HERBARUM |
49. | 1304819 | PĘDZLAK |
50. | 1304827 | KOŃ |
51. | 1304830 | KOT |
52. | 1304833 | PIES |
53. | 1304829 | KRÓLIK |
54. | 1304836 | KROWA |