Kiedy i w jakim celu
Badanie wykonuje się w celu oznaczenia stężenia witaminy B2 w surowicy.
Witamina B2 – ryboflawina – odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, układu nerwowego oraz systemu odpornościowego.
Źródłem witaminy B2 dla człowieka jest prawidłowa dieta. Jest to witamina odporna na wysokie temperatury, co oznacza że podczas gotowania nie dochodzi do dużych jej strat. Jednak łatwo ulega inaktywacji pod wpływem światła.
Kto jest narażony na nieodobór witaminy B2 ?
– osoby poddane działaniu długotrwałego i silnego stresu
– osoby o wysokiej aktywności fizycznej
– kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Objawy niedoboru witaminy B2:
– zawroty głowy, bezsenność, trudności w koncetnracji
– zajady w kącikach ust, stany zapalne w jamie ustnej, afty, wypadanie włosów
– pieczenie pod powiekami, światłowstęt, łzawienie, zapalenie tęczówki oka
– u kobiet – stany zapalne pochwy, swędzenie okoli narządów płciowych
Charakterystyka badania
Materiałem do badanie jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, zaleca się aby pacjent był na czczo.
Wartości referencyjne : 136-470 μg/l.