Blog
Czym nakarmić mikrobiotę? Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszonki i pić zakwasy
Kilka sekund – tyle wystarczy na przekazanie informacji z jelit do mózgu i z powrotem. Ta niezwykle szybka komunikacja jest możliwa dzięki ponad stu milionom komórek nerwowych, które wyściełają układ pokarmowy. Właśnie za względu na ich imponującą liczbę jelita coraz częściej nazywa się „drugim mózgiem”. Jego sprawne funkcjonowanie w dużej mierze zależy od składu mikrobioty. Czym jednak jest mikrobiota? I jak o nią zadbać? Już tłumaczymy!
Jelita są pełne życia
Twoje ciało, a w szczególności układ pokarmowy zamieszkuje około trzydziestu dziewięciu bilionów mikroorganizmów, głównie bakterii. Niektóre ci pomagają, inne szkodzą. Z najnowszych badań wynika, że mogą np. odpowiadać za rozwój alergii, atopowego zapalenia skóry, otyłości, cukrzycy, zaburzeń nastroju, a nawet choroby Alzheimera. Więcej o tym przeczytasz w jednym z naszych poprzednich artykułów – „Bakterie to one rządzą światem „
Odporność bierze się z brzucha
Mikroorganizmy żyjące w naszych jelitach tworzą ekosystem, który nazywamy mikrobiotą. Dobrze funkcjonująca mikrobiota odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych, syntezie witamin, regulacji masy ciała oraz metabolizmie cukrów. Odpowiada też za szybką reakcję układu immunologicznego, chroni nas przed infekcjami i przewlekłymi stanami zapalnymi. Innymi słowy: dba o nas, chociaż wcale jej tego nie ułatwiamy.
Na ratunek mikrobiocie
Delikatną równowagę mikrobioty może zaburzyć wiele czynników, od stresu począwszy, a na niezdrowej diecie skończywszy. Szczególnie zabójcze w tym względzie są konserwanty i cukry proste. Z kolei najbardziej pożyteczne – produkty fermentowane, czyli zawierające bakterie kwasu mlekowego. Takie bakterie nazywamy również probiotykami. Słówko pochodzi z języka greckiego i oznacza „dla życia”. Całkiem adekwatnie!
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
Najlepszymi źródłami probiotyków są fermentowane produkty, np. różnego rodzaju jogurty, kiszonki i zakwasy z warzyw. Te ostatnie zawierają przy okazji prebiotyki, czyli pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego. Produkty, które tak sprytnie łączą probiotyk i prebiotyk w jedno, określamy mianem synbiotyku. Jeżeli masz problemy z odpornością i chcesz wzmocnić swoją mikrobiotę, dobrym pomysłem będzie włączenie do jadłospisu właśnie takich naturalnych synbiotyków.
Nie tylko kiszone ogórki
To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Z badań archeologów wynika, że kiszone ogórki były przysmakiem już tysiące lat temu w Mezopotamii. W Polsce poza ogórkami najczęściej kisimy kapustę, ale tak naprawdę nadaje się do tego wiele innych warzyw, owoców, a nawet mięsa. W Azji np. popularne jest fermentowanie soi. Szwedzi słyną z kwaszonych śledzi, z kolei Norwegowie fermentują rekiny. Chociaż to już przysmak dla ludzi o mocnym żołądku!
Eliksir zdrowia i urody
Na całym świecie produkuje się też różnego rodzaju fermentowane napoje. W Polsce ostatnio na popularności zyskuje zwłaszcza swojski zakwas z buraków. Pierwszą wzmiankę o nim znajdziemy w starosłowiańskiej księdze „Powieść minionych lat” z 966 roku. Już wtedy wiedziano, że zakwas z buraków jest nie tylko pyszny, ale też niesamowicie zdrowy. To świetne źródło probiotyków, minerałów oraz witamin.
Niesamowity proces fermentacji
Warzywa same w sobie zawierają bogactwo witamin, jednak proces fermentacji jeszcze bardziej podkręca ich właściwości: stabilizuje witaminę C i syntetyzuje witaminy z grupy B. Aktywuje również specjalne enzymy, które usuwają z organizmu toksyczne substancje, ograniczają działanie wolnych rodników i hamują rozwój komórek rakowych. Dlatego codzienne picie zakwasu może nie tylko wzmocnić mikrobiotę i odporność, ale też pomóc uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
Moc warzyw w jednej butelce
Zakwas z buraka jest wprawdzie najbardziej popularny, ale nie jedyny. Na sklepowych półkach coraz częściej możemy też znaleźć m.in. zakwasy z ogórków, kapusty lub cebuli. Nowym rozwiązaniem są multizakwasy z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów warzyw oraz ziół. W niewielkiej dawce mieszczą pełne spektrum pozytywnych mikroorganizmów wraz z niezbędną dla nich pożywką i całym tłem biologicznym. My szczególnie polecamy wam ekologiczny i sprawdzony w praktyce multizakwas od WisentLab. https://wisentlab.com/multizakwas-bio-wisentlab-500-ml/
Kiedy warto pić zakwasy?
Jeżeli cierpisz na nawracające infekcje, zaburzenia trawienia, nietolerancje pokarmowe i alergie, warto pomyśleć o włączeniu zakwasów do jadłospisu. To najlepszy sposób na naturalne odbudowanie odporności i wzmocnienie mikrobioty. Pamiętaj jednak, że zakwasy same nie rozwiążą wszystkich problemów. Zawsze warto skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym i wykonać niezbędne badania, np. badanie składu mikrobioty. Badanie Mikrobioty Jelitowej
Źródła:
- The Gut Brain Connention: How Gut Health Affects Mental Health, S. McQuillan, Halth Central, https://www.healthcentral.com/digestive-health/the-gut-brain-connection?legacy=psycom
- The Brain-Gut Connection, John Hopkins Medicine, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-brain-gut-connection
- Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, M. Gałecka, A. M. Basińska, A. Bartnicka, Forum Medycyny rodzinnej https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/58042
- Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, K. Mojka, Problemy Higieny i Epidemiologii, http://www.phie.pl/phe.php?opc=AR&lng=pl&art=1129
- Kiszonki, czyli jak „krowa z beczki” wpływa na nasze zdrowie?, M. Dębińska-Kubiak, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/kiszonki/
Kategorie wpisów
- Aktualności (62)
- Porady (78)
- Pasożyty – niechciani lokatorzy (19)
- Zwichnięcia, urazy, złamania (3)
- Chirurg i jego skalpel (5)
- Skóra i jej problemy (7)
- Tylko dla dziewczyn (5)
- Chłopcy i chłopaki (2)
- Kącik maluszka (8)
- Stop live i L4 (13)
- Diagnostyka bez stresu (13)
- Żyć żeby jeść czy jeść żeby żyć (10)
- Słyszeć to znaczy rozumieć – czy na pewno? (2)
Ostatnio dodane
Archwium wpisów
- grudzień 2024 (18)
- listopad 2024 (4)
- październik 2024 (1)
- wrzesień 2024 (3)
- sierpień 2024 (7)
- lipiec 2024 (1)
- czerwiec 2024 (3)
- maj 2024 (3)
- marzec 2024 (4)
- luty 2024 (1)
- styczeń 2024 (2)
- grudzień 2023 (4)
- listopad 2023 (1)
- październik 2023 (2)
- wrzesień 2023 (4)
- sierpień 2023 (12)
- czerwiec 2023 (2)
- maj 2023 (4)
- kwiecień 2023 (2)
- luty 2023 (1)
- styczeń 2023 (1)
- październik 2022 (2)
- wrzesień 2022 (2)
- sierpień 2022 (1)
- lipiec 2022 (1)
- maj 2022 (1)
- kwiecień 2022 (2)
- luty 2022 (1)
- grudzień 2021 (2)
- listopad 2021 (2)
- lipiec 2021 (5)
- maj 2021 (2)
- marzec 2021 (1)
- styczeń 2021 (1)
- listopad 2020 (2)
- październik 2020 (2)
- wrzesień 2020 (1)
- sierpień 2020 (1)
- lipiec 2020 (1)
- czerwiec 2020 (1)
- maj 2020 (1)
- marzec 2020 (1)
- październik 2019 (1)
- wrzesień 2019 (3)
- maj 2019 (1)
- kwiecień 2019 (3)
- luty 2019 (1)
- styczeń 2019 (3)
- grudzień 2018 (6)
- listopad 2018 (6)
- październik 2018 (2)