Badanie α1-Antytrypsyna w kale

170,00 

Alfa-1-antytrypsyna, inhibitor proteazy, wytwarzany w wątrobie i w niewielkich ilościach również w błonie śluzowej jelita. Uznawana za wskaźnik świadczący o zwiększonej przepuszczalności śluzówki jelit oraz marker stanu zapalnego jelit.

Przykładowy wynik badania: do pobrania tutaj

Czas oczekiwania na wynik: 7 dni roboczych

  • Uwaga!

    Pamiętaj aby w momencie składania zamówienia,  na stronie zamówienia na górze (przed danymi osobowymi) wybrać formę odesłania przesyłki do laboratorium.

SKU: BW-ALFA Kategoria:
Opis

W jakim celu wykonujemy badanie?

α1-antytrypsyna jest substancją białkową produkowaną przez komórki wątroby oraz komórki układu odpornościowego, która hamuje działanie enzymów trawiących białko. Należy do białek ostrej fazy, czyli jej stężenie gwałtownie wzrasta w sytuacjach stanu zapalnego. W stanie idealnej równowagi nie stwierdza się jej obecności w przewodzie pokarmowym. Oznaczenie α-1antytrypsyny w kale jest stosowane w wykrywaniu zespołu jelitowej ucieczki białka, która towarzyszy nieswoistym chorobom zapalnym jelit, gdyż nie ulega ono trawieniu pod wpływem enzymów jelitowych. Wykazano również związek pomiędzy stężeniem α-1antytrypsyny w kale a częstością występowania alergii na białka mleka krowiego. Podwyższone wyniki pojawiają się w przypadku jelitowe utraty białka oraz przy zmianach zapalnych błony śluzowej jelita.

Co badamy?

Badanie ma na celu oznaczenie poziomu alfa-1-antytrypsyny w kale. Wykorzystywane w diagnostyce stanów zapalnych błony śluzowej jelita.

Co zrobić w przypadku pozytywnego wyniku?

Jeżeli wartości badania są poniżej lub powyżej zakresu referencyjnego, powinniśmy udać się do lekarza specjalisty, który może poprosić o potwierdzenie wyniku badaniem diagnostycznym z krwi żylnej.

 

 

Informacje dodatkowe
Dla kogo badanie?
Jak wykonać badanie?
Opinie (0)